Astra H a16xer


Sziasztok!

Az lenne a kérdésem hogy szerintetek 1.6 a16xer Astrába 

érdemes beköttetni a gázt,és kb mennyibe kerül ?

A motorban nem tehet kárt?

Köszönöm a válaszokat.

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Hozzászólások

Karessz1 napja 4 órája

Üdv. Nekem A16XER Astrám van, tavaly novemberben szereltettem bele LPG-t. 280.000 Ft körül volt Páhiban, a Molnár autőgáznál. V olt tipusengedélyük, úgyhogy KPM vizsga is helyben történt, nekem csak az okmányirodába kellett mennem. Az autó hibátlanul működik, semmit nem veszek észre, csak a pénztárcámban marad több pénz. Éppen átléptem 13.000 km-t, úgyhogy már bőven visszahozta az árát. Életem legjobb döntése volt. Ha kérdésed van, keress bátran 70-3757-649 Fodor Károly

Davee1 hete 3 napja Pontosan leírtad az egyetlen nyomós okot ami miatt a tiéd rendben van, hogy gyárilag volt gázos rendszerű (részletektől függetlenül). Egy nem gázos motort átalakítani nem éri meg, mert korai halál lesz a vége. Persze mindenkinek a maga döntése.
szepria1 hete 4 napja

Csak annyit szólnék hozzá, hogy sokan nem szeretik a gázos autókat egyéb (mindenféle) okok miatt. Nekem gyári gázos B zafirám van LPG-ssé alakítva.
Z16YNG motórkódú. Azért vettem, mert munkahely és egyéb okok miatt kb 70%-ban megyünk vele városban évente 15e Km-t összesen. Ez a motor 1:12,5-es sűrítéssel bír, a tiedé 10,8-al.
Mivel kapcsolható, hogy csak benzinnel, illetve benzin/gázzal menjen, így volt alkalmam kipróbálni a fogyasztás különbségeket. (Ha a motor hőmérséklete eléri a 24°C-ot, átkapcsol gázra. Ez nyáron gyakorlatilag indítástól számítva 1 percen belül meg is történik)

Ki tudom jelenteni, hogy nagyon hasonló körülmények között (hosszútávú tapasztalat) nem eszik többet gázból, mint benzinből. Átlagosan 9-10 liter között mindkettőből.
Ez a motor gyári gázos, tehát nem szükséges a külön "szelepkenő" beépítése, elméletileg nem rövidebb az élettartama, mint a benzines társaié (ha jól be van állítva a gázüzemben történő minőségi keverékképzés) és gyárilag nincs benne EGR szelep sem.

Kisebb sürítésű motorok esetében jelentkezik, hogy nagyjából 15-20%-al többet eszik LPG gázból, mint benzinből.
Az átalakítás kb 400e Ft, illetve el kell vinni az átalakítás után KPM vizsgára, mert csak ők minősíthetnek át autókat gáz/vegyes üzeműre. Szóval az autódnak műszakilag makulátlannak kell lennie!

Érdemes árajánlatot kérned a Bácsgépker kft-től az átalakításra, majd számolnod, hogy mi éri meg neked.
Mi látványosan spórolunk vele és nem mondhatnám, hogy van vele nyűg. Igazából semmi kellemetlen, és szaga sincs! Annyi plusz van vele, hogy műszaki vizsga előtt szükséges egy gázszemlét végeztetni (kb 6000Ft), illetve ajánlás, hogy 6000km-ként cserélni kell benne a gázszűrőt, ami kb 3000Ft anyagköltség.

A jelenlegi benzinár ~650Ft/l az LPG ára ~320Ft
Jó matekozást! :-)

Davee1 hete 4 napja Nem érdemes, nem hozza vissza az árát és tönkre vágja a motort, csak plusz nyűg.