Hűtőrendszer


Sziasztok Tisztelt Opelesek! 

Van egy Vectra C 1.8 benzin 2007-es évjáratú Z18XER motorkódú autóm. A vízrendszerével van gond, sajnos képet hiába raknék fel, csak videóval tudnám szemléltetni a jelenséget, de megpróbálom érthetően leírni. 

Néhány hónapja kezdődött, egy kb. 100 km-es út után megálltam, és arra lettem figyelmes, hogy ömlik ki a hűtőviz a kiegyenlítő tartály túlfolyóján, a vastag vízcsövek pedig közben összeszívva vákummal tele vannak. Amikor kilökte magát a víz, letekertem a tartály kupakját, a csövek visszatértek az eredeti állapotukba. Felöntöttem újra vizzel amég kell, mentem vele kupak nélkül kb 30 km-t és megállás után nem csinálta. Aztán visszaraktam rá a kupakot és egészen napjainkig így jártam vele, talán egyszer csinálta, sebbességtől függetlenül, de tünetmentes volt. (Azt megjegyezném, hogy 2 éve kapott új hűtőt, a víz akkor cserélve lett, és utána nem is volt vele gond egészen a leírtakig). Csak piszkálta a csőröm a jelenség, beszéltem a szerelővel, felmerült a hengerfejes kérdés, de a tartályban a víz tiszta. Nem forralja a vizet, fűtés is volt rendesen. Cseréltem benne gyári minőségű termosztátot, mikor összeraktam, kapott ismét friss folyadékot, aztán jött az indítás. Nem tudom hány perc után, megvártam még felmelegszik a motor, aztán egyszer csak valami borzalmas módon elkezdett a jobb oldali vastag vízcső táncolni, összeszívta magát majd hirtelen elengedte a vákumot és ezt egymás után másodpercenként, mikor megállitottama motort, a tartályban a víz eltűnt. Pedig akkor már közel 5 liter volt benne és sehol nem folyt ki.

Azóta az autó szerelőnél van, a vízpumpa cserélve lett rajta korábban, de annak sincs semmi baja, a csöveket levette, átfújta, most kompletten cserél termosztátot házzal együtt, hátha annak van valami baja. Ja és gyári kupakkal is kiprobalta, nem változott a probléma.

Kíváncsian várnám a tippeket tőletek, főleg ha van köztetek szakember, hogy mit kellene még megnézni... És hangsúlyoznám, kúltúrált üzemmódban használom az autót. Kb. 170.000 km van most benne, ami reális.

Köszönöm szépen ha elolvastátok, üdv Kornél!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Hozzászólások

Davee2024.01.04 15:50:31

Elég összetett a probléma, hengerfejességet lehet ellenőrizni bontás nélkül a tartálynál egy speciális folyadékkal ami elszíneződik ha kipufogógáz jut a vízbe, de ez általában nyomás alá helyezi nem elszívja a csöveket.

Két dolog van még ahol víz mozog, az egyik az olajhűtő a leömlő alatt, ott egy hőcserélő van, illetve a vezérléskeret alatt van egy tömítés ami szintén szeret átszakadni, nem tudom mennyire tudja befolyásolni.