Z14XEP motornál P0130 és P0136 hibakódok


Sziasztok, 2008/06 H Astrám van, z14xep motorral. Állandóan feldobja a P013008 és P013608 hibakódokat. A szerelő egyből cserélte előszőr az első, majd miután újra felvilllant úgy a hátsó lambdaszondát is (elvileg gyárit tett bele).  Már a cserekor feltűnt neki hogy olajosak a csatlakozók. Előtte nem sokkal olajgomba csere is volt mert az meg szivárgott. Lehetséges hogy a csatlakozókban megjelenő (kapillárisan felszívodó) kis olaj miatt kontakthiba lesz és ez miatt adja ki a hibát? Ha kipucolom a csatlakozókat eltűnik a hiba de kb 50-100km-en belül mindig kiadja. Van ötletek hogy miként tudnám véglegesen megszüntetni a hibát. Szeretném hamarosan lecserélni majd az autót ami egyébként ezt leszámítva teljesen hibátlan, csak a világító check engine miatt nem egyszerű eladni. Előre is köszönöm a válaszokat!  

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Hozzászólások

billiboyy2023.04.16 11:57:08

Hi !

Ha alaposan kitisztítottad és a csatlakozó szorosan illeszkedik, akkor oda olaj nem férkőzik be. Nekem az a véleményem, hogy kábelszakadás van -- vélhetően több is -- és amikor megmozgatod a tisztításkor, akkor "összeér" és egy bizonyos idő múlva elmozdul. Szakadás vizsgálóval (sima multiméter, csak legyen jó hangos !) kellene ellenőrizni, úgy hogy a két legtávolabbi pontot amit kábeleknél elérsz  tűvel átszúrod -- egyenként -- és jól megrángatod.

Ha megszakad a sipolás akkor ott a bibi.

Üdv.

Botosgabor2023.04.16 09:33:16

Szia, köszi a választ! Kipucoltuk az ECU csatlakozót is, de ugyan úgy visszajött a hiba. Nem tudom mit lehetne még tenni. Már vagy egy éve így használjuk, egyéb problémát nem olozott sem teljesítményben sem fogyasztásban. Hosszútávon okozhat ez problámát szerintetek? Vagy engedjem el inkább és ne foglalkozzak vele ( a szerelő  utóbbit javasolta )

Davee2023.04.12 18:49:17

A motorvezérlő csatlakozókat nézd meg, ha sokáig mentél hibás olajgombával simán felnyomja az olajat az ECU-ig.